Dziennik z podróży po targach BIOFACH 2005 

Festiwal wege - Kożyczkowo 2005 
(sierpień 2005)

Dziennik z podróży po targach BIOFACH 2006 

BIOFACH I VIVANESS 2007
Norymberga, Centrum Targowe 


Festiwal Wegetariański Nie Zabijaj 
(lipiec)

Festiwal - Wolimierz 2006 
(sierpień)

Spotkanie z profesorem Skolimowskim 

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ WEGETARIANIZMU 
(październik)

Letni Festiwal w Kożyczkowie 
(lipiec 07)

Gotowanie makrobiotyczne
w Kiental Szwajcaria 

(styczeń 2008)

Wyprawa duchowa
do Indii 

(luty-marzec 09)

EkoConnect - Targi Żywności bio w Polsce 
(maj 09)

NOC KUPAŁY
z szamanem z Helsinek 

(czerwiec 2009)

Kurs masaży i makrobiotyki Łeba 2009 
(wrzesień 2009)

Wyprawa do Szkocji 
(lipiec-sierpień 09)

Kartka z 13. głodówki leczniczej 
(Łeba 2010)

TARGI ŻYWNOŚCI BIO - BIOFACH 
(Norymberga 2010)

ORGANIC MARKETING FORUM 
(2010)

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI 
(Kożyczkowo 2010)

Targi Ekologia dla Rodziny EcoFamily 
(marzec)

Festiwal wegetariański 2011 
(Kożyczkowo lipiec)

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI 
(Kożyczkowo 2012)

Kartka z głodówki leczniczej  
(Łeba 2012)

Organic Marketing Forum 
(maj 2012)

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI 
(Kożyczkowo2013)

Targi Organic Marketing Forum 
(czerwiec 2013)


Gotowanie makrobiotyczne
w Kiental Szwajcaria 



Kartka z Kiental

Znać absolut to być tolerancyjnym.
To, co tolerancyjne,
staje się bezstronne;
To, co bezstronne, staje się silne;
To, co silne, staje się naturalne;
To, co naturalne, staje się Tao.
Lao Tsy




Zimę spotkaliśmy podczas tej wyprawy dwa razy: W Mariańskich Łaźniach na popasie w Bizantyjskim Royal SPA i w samym Kiental. Cała Europa w deszczu (ładną wiosnę mamy tej zimy – naocznie widać jak klimat się ociepla), ale Kiental leży na wysokości ok. 1000 m. n.p.m. w dolinie okolonej ośnieżonymi szczytami Alp.



Wykłady twórcy ośrodka Mario Binetti z filozofii makrobiotyki osnute były na historii ośrodka: idea międzynarodowego centrum szkoleniowego od ponad 20 lat obronną ręką prowadzi przez zmienne koleje losu w stronę formuły makrobiotyki liberalnej.
Mario opowiadał, że zdecydowali się proponować goścom ośrodka zdrowe odżywianie ale nie na siłę – szanując nawyki żywieniowe swoich gości, i tak po pewnym czasie zupa miso i inne zdrowe potrawy zyskiwały uznanie.
Trudności zostały pokonane dzięki taoistycznej koncentracji na intencjach: dokąd zmierzam? czemu służę? kim jestem?



Qi Gong i Shiatsu

Bardzo interesującą propozycją głębszego podejścia do masażu shiatsu zaproponował nam Ron Tim. Wiedzę zdobytą u mistrzów w Chinach przedstawił w jasny i systematyczny sposób.
Ron Timm urodził się w Niemczech. Trenował Qi Gong, Kung Fu, Tai Chi od 1990 roku z mistrzem Thammavong z Laosu. Od 1999 był uczniem mistrza Peng Wu Chi z Tajwanu. Studiował system uzdrawiania dao u mistrza Mantak Chia, Seiki Soho, Praktykuje Shiatsu od 1995.
Makrobiotykę studiował u Steven Acuff, Françoise Rivière, Renè Levi. Mieszka w Kiental i od 8 lat prowadzi warsztaty.
Kilka razy brałem już udział w zajęciach Qi Gong nigdy jednak tak świadomie i dokładnie nie wykonywałem ćwiczeń w połączeniu z głębią symbolu Tai Chi. Czułem jak energia płynie w ciele.
Dzięki koncentracji na wewnętrznej harmonii przenikających się energii czułem się z nimi tożsamy. Podczas sesji masażu shiatsu koncentrowaliśmy się na inicjowaniu tego poruszenia u partnera. Efekty były rewelacyjne – wiele osób weszło w proces i wszyscy wynieśli z tych zajęć osobiste doświadczenia. Już w trakcie zajęć postanowiliśmy zaprosić Rona do Polski, aby mógł podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem zdobytymi u mistrza Peng Wu Chi na Tajwanie.



Qi Gong

Qi Gong w języku chińskim znaczy: praktykowanie energii życiowej albo praca z energią – ćwiczenie siły życiowej.
Nasze ciała są energetycznymi systemami poruszanymi, a nawet stworzonymi przez Uniwersalną siłę życiową Chi (czi). Rzeczywiście, wszelkie przejawy życia są powodowane poprzez ruch siły życiowej Chi. Naturalny przepływ Chi poprzez nasze ciała czyni nas żywymi i zdrowymi.

Tak jak dbamy o nasze ciała fizyczne powinniśmy poświęcić trochę czasu na zadbanie o nasz system energetyczny. Nasz system energetyczny również potrzebuje higieny.
Myślę, że zamiast starać się zmienić złe zwyczaje – mówi Ron – powinniśmy raczej wdrażać dobre zwyczaje. Dzięki temu, poprzez praktykowanie tych dobrych zwyczajów, złe będą oczyszczone, a nawet zapomniane. W Qi Gong nazywamy to kultywowaniem procesu i jest to jedno z odkryć Qi Gong. Chi łączy wszystkie poziomy naszego życia: fizyczny, emocjonalny, mentalny i duchowy.

Qi Gong jest fundamentem każdego rodzaju pracy z ciałem, pracy z energią i sztuki walki. Szczególnie tu w przepięknej i czystej dolinie Szwajcarskich Alp łatwiej jest połączyć się z siłą i mądrością Natury i pracować z różnymi energiami.



Gotowanie Makro-bio-tyczne

Najprzyjemniejszy czas (nie licząc oczywiście zjazdów z pobliskiej wielkiej góry w Kiental, gdzie czynny jest codziennie wyciąg krzesełkowy) to było wspólne gotowanie.
Kuchnia w naszym władaniu stała się miejscem istotnych spotkań i dzielenia się doświadczeniami z kucharzami z Kiental. Nam najbardziej podobała się dekoracyjność i urozmaicenie przez nich przygotowywanych potraw, a oni byli pod wrażeniem naszej wierności zasadom makrobiotyki i gospodarności Stefana. Hiciorem były pierogi z soczewicą i eskalopki z sejtana z kremem marchewkowym.

W trakcie prezentacji w specjalnej sali do nauki gotowania (katedra z pełnym kuchennym wyposażeniem i lustrem u sufitu poznaliśmy tajniki i sekrety włoskich specjałów zaadoptowanych na potrzeby makrobiotyki.



Mistrz kuchni włoskiej dekoruje zapiekankę z kaszy jaglanej i warzyw – dzieci to lubią: Kalafior albo dynie drobno pokrojone gotować 10 min ze szczyptą soli. Dodać wypłukaną kaszę jaglaną (tak, aby wody było 2 razy więcej niż kaszy) – gotować jeszcze 20 min. Dodać 1-2 łyżek masła z migdałów (lub tahini) i utrzeć mikserem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z warstwą ugotowanych warzyw (np. marchewek) w środku. Zapiekać 15 min.



Mario Binetti: Rozwiązaniem większości problemów osobistych jest miłość ... pokochać siebie ... i być w kontakcie z ideą, której służę.



Ron Timm cierpliwie pokazuje jak mowa ciała odzwierciedla nasze blokady. Koncentracja i świadomość tego, co się dzieje w ciele, okazała się kluczem do poruszenia energii w masażu.



(styczeń 2008)

na początek