Dziennik z podróży po targach BIOFACH 2005 

Festiwal wege - Kożyczkowo 2005 
(sierpień 2005)

Dziennik z podróży po targach BIOFACH 2006 

BIOFACH I VIVANESS 2007
Norymberga, Centrum Targowe 


Festiwal Wegetariański Nie Zabijaj 
(lipiec)

Festiwal - Wolimierz 2006 
(sierpień)

Spotkanie z profesorem Skolimowskim 

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ WEGETARIANIZMU 
(październik)

Letni Festiwal w Kożyczkowie 
(lipiec 07)

Gotowanie makrobiotyczne
w Kiental Szwajcaria 

(styczeń 2008)

Wyprawa duchowa
do Indii 

(luty-marzec 09)

EkoConnect - Targi Żywności bio w Polsce 
(maj 09)

NOC KUPAŁY
z szamanem z Helsinek 

(czerwiec 2009)

Kurs masaży i makrobiotyki Łeba 2009 
(wrzesień 2009)

Wyprawa do Szkocji 
(lipiec-sierpień 09)

Kartka z 13. głodówki leczniczej 
(Łeba 2010)

TARGI ŻYWNOŚCI BIO - BIOFACH 
(Norymberga 2010)

ORGANIC MARKETING FORUM 
(2010)

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI 
(Kożyczkowo 2010)

Targi Ekologia dla Rodziny EcoFamily 
(marzec)

Festiwal wegetariański 2011 
(Kożyczkowo lipiec)

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI 
(Kożyczkowo 2012)

Kartka z głodówki leczniczej  
(Łeba 2012)

Organic Marketing Forum 
(maj 2012)

FESTIWAL WEGETARIAŃSKI 
(Kożyczkowo2013)

Targi Organic Marketing Forum 
(czerwiec 2013)


Dziennik z podróży po targach BIOFACH 2006 


W dniach 16-19 lutego 2006 roku w Norymberdze po raz siedemnasty odbyły się Światowe Targi Producentów Żywności Ekologicznej BioFach (www.biofach.com). Targi te są dla ruchu związanego z rolnictwem ekologicznym tym, czym dla świata sportu są igrzyska olimpijskie. Fakt, że tegoroczna edycja targów okazała się olbrzymim sukcesem – zarówno pod względem ilości wystawców i odwiedzających gości, jak i jakości i wielości prezentowanych produktów – dowodzi, że coraz więcej ludzi na świecie jada produkty ekologiczne, a przed całą branżą stoi świetlana przyszłość.

Widok na część wnętrza pawilonu poświęconego naturalnym kosmetykom. Na pierwszym planie stoisko niemieckiej firmy Lavere Naturkosmetik (lavere@lavere.de, www.lavere.de), oferującej między innymi naturalne środki do pielęgnacji ciała, w tym dla alergików i dzieci.

Tegoroczna edycja targów wypełniła osiem olbrzymich hal norymberskiego centrum targowego i była podzielona na 6 obszarów tematycznych: międzynarodowych oferentów bio-żywności, niemieckich handlowców i niemieckie stowarzyszenia rolnictwa ekologicznego, producentów bio-win, dostawców materiałów eksploatacyjnych do rolnictwa ekologicznego i środków promocji sprzedaży, producentów kosmetyków naturalnych, artykułów drogeryjnych tekstyliów i akcesoriów, a także centrum kongresowe, gdzie odbywały się specjalistyczne wykłady i warsztaty.

W targach wzięło udział 2089 wystawców z 73 państw i ponad 37 tys. odwiedzających gości, reprezentujących wszystkie kontynenty, co stanowi absolutny rekord w dotychczasowej historii targów Biofach. Polskę, która bierze udział w targach od 2003 roku, reprezentowało 40 wystawców. Biorąc pod uwagę, że dopiero w ostatnim czasie nasze rodzime rolnictwo ekologiczne, zyskało status w Polsce wynik ten należy uznać za sukces.

Najwięcej wystawców tradycyjnie już pochodziło z krajów, w których rolnicy już od kilku dziesięcioleci korzystają z olbrzymich dopłat do prowadzonych przez siebie ekologicznych gospodarstw rolnych, czyli z Niemiec – 715, z Włoch – 273, z Hiszpanii – 189 i z Francji – 110.

Polska na tegorocznych targach pełniła honory kraju roku. Dzięki temu nasze produkty cieszyły się dużym zainteresowaniem mediów, handlowców i konsumentów. Polska była też gospodarzem, odbywającego się co roku w przedostatni dzień targów, spotkania wystawców i gości zatytułowanego Get Together (Bądźmy Razem). Mimo, że kierownictwo polskiej ekipy stanęło przed wyjątkowo trudnym zadaniem, gdyż większość uczestników miała w pamięci jeszcze cudowne zeszłoroczne spotkanie zorganizowane przez Brazylijczyków, pełne samby, akrobacji i południowoamerykańskiej kuchni, to jednak wypadliśmy nieźle.
Wystąpił, między innymi, wspaniały polski zespół Sistars, którego śpiewające dziewczyny Natalia i Paulina są wegetariankami i Zakopower. Bogata w leśne grzyby, soczewicę, groch, kiszoną kapustę, buraki i inne warzywa oferta kulinarna zadowoliła jednakowoż mięsożerców, a także sporą grupę przybyłych wegetarian.

Oto kilka osobistych refleksji, jakie nawiedziły mnie w trakcie trwania targów. Wielu wytwórców proponuje ekologiczną wersję produktów, które z różnych zasadniczych powodów szkodzą naszemu zdrowiu. Do takich niewątpliwie należą prezentowane na targach wódki, wyroby wędliniarskie, żółte sery, utwardzane tłuszcze zwierzęce i roślinne, białe oczyszczane mąki i wytwarzane z nich wyroby, cukry i słodycze. Po drugie dlatego, że wielu wytwórców, choć chroni nas i biosferę, czyli nasz globalny ekosystem, przed szkodliwymi chemicznymi substancjami, to jednak wciąż przyczynia się do okrucieństwa i zabijania zwierząt.
Budującym wydaje się jednak fakt, że na tegorocznej edycji targów wyraźnie było widać, iż coraz więcej wytwórców bio-produktów pragnie, by ich produkty w pełni wpisywały się w idee zdrowych stylów życia. Widać coraz więcej produktów całościowych, nie rafinowanych, widać też zdecydowaną przewagę produktów wegetariańskich nad niewegetariańskimi. Głównym dostawcom posiłków na stoiska targowe była miejscowa restauracja wegetariańska Lotus. W centrum prasowym, w którym często przebywałem, dziennikarzom serwowano wyłącznie wegetariańskie potrawy i napoje.


Monika Zienkiewicz w towarzystwie człowieka – żywego malowidła, swoistego dzieła sztuki.


Dziewczyna z berlińskiej Cosmovedy (cosmoveda.de). Firma zajmuje się indyjską kuchnią, ajurwedyjskimi herbatami i naturalnymi kosmetykami. Tu promuje nowy produkt: tradycyjne indyjskie napoje lassi.


Bogactwo pełnoziarnistego pieczywa na stoisku istniejącej od 1625 roku piekarni należącej do firmy z Austrii Biohofbackerei Mauracher (www.mauracherhof.com).


Bogactwo pełnoziarnistego pieczywa na stoisku istniejącej od 1625 roku piekarni należącej do firmy z Austrii Biohofbackerei Mauracher (www.mauracherhof.com).



























Przedstawiciel polskiej firmy Goldtau (goldtauwv@hotmail.com) prezentuje wspaniałe eliksiry i syropy zarówno z hodowlanych, jak i dziko rosnących owoców, ziołowe napoje i herbaty.

Na stoisku Stowarzyszenia Producentów Rolnictwa Ekologicznego włoskiego regionu Emilia Romagna (www.prober.it) można było nauczyć się sporządzać kilka podstawowych mącznych potraw kuchni włoskiej.


Widok na fragment pawilonu w całości poświęconemu branży bio-win. Do corocznej nagrody dla najlepszego wina zgłoszono 777 win. Trzydziestoosobowe jury 60-ciu najlepszym z nich przyznało złote medale. Szczepy winorośli z gatunku Riesling okazały się nie po raz pierwszy lepsze od innych szczepów.


Jeden ze sprzedawców hamburskiej firmy Golden Temple Natural Produkt GmbH (info@yogitea.nl, www.yogitea.de) ajurwedyjskich herbat, ziół i mieszanek, przypraw do herbat.


Polskie stoisko Primaviki – producenta doskonałych past na kanapki i najróżniejszych dań w słoikach.



























Fragment wystawy prasy poświęconej tematyce eko, bio-żywności, wegetarianizmowi. Nasz Wegetariański Świat z ubiegłoroczną relacją z targów, mimo niezrozumiałego dla większości gości języka cieszył się dużym powodzeniem.

Nie zabrakło też w polskim pawilonie kapeli ludowych...

Wystawcy z państw mniej rozwiniętych gospodarczo proponowali wielkie bogactwo hodowanych ekologicznie fasoli, orzechów i różnych, niekiedy bardzo egzotycznych nasion.

Bardzo ważne dla eko-producentów są papierowe torby na zakupy, najczęściej z informacją, że są wytwarzane z papieru recyklingowego.
























Hiszpańscy wystawcy proponowali wyciąg z aloesu leczniczego.

na początek